Financiële voordelen

Regelgeving

Salderingsregeling

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

De salderingsregeling in Nederland is een financieel stimuleringsbeleid dat particulieren en kleine bedrijven aanmoedigt om te investeren in zonnepanelen. Door overtollige opgewekte energie terug te leveren aan het net, kunnen gebruikers de kosten voor hun netto elektriciteitsverbruik verlagen. Dit systeem zorgt ervoor dat, bijvoorbeeld, elektriciteit die in de zomer wordt geleverd, in de winter gebruikt kan worden zonder extra kosten, wat de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verkort.

Ondanks plannen om de regeling vanaf 2025 af te bouwen, blijft deze voorlopig bestaan.  Zonnepanelen zijn dan ook een slimme investering, niet alleen voor het milieu maar ook financieel, met een gemiddelde terugverdientijd van minder dan 7 jaar.

Lees meer op onze blog: Wat is saldering?

0% BTW-tarief

21% BTW terug krijgen

Sinds 1 januari 2023 genieten consumenten van een 0% BTW-tarief op de aanschaf en installatie van zonnepanelen, een beleid dat het investeren in duurzame energie toegankelijker maakt. Deze wijziging betekent dat zowel de panelen zelf als de gerelateerde installatiekosten zoals kabels, montagemateriaal, en omvormers nu vrijgesteld zijn van BTW, waardoor de initieel vereiste investering beduidend lager is.

Lees meer op onze blog: Zonnepanelen BTW-teruggave: Hoe werkt de 0% BTW-Tarief?

Groene lening

Daarnaast kunt u nog gebruik maken van de zogenoemde “groene lening’

Dit is een lening die u bij onder andere uw bank kan aanvragen. Door zonnepanelen te nemen bespaart u op uw energierekening. Hierdoor zijn zonnepanelen een veilige investering omdat u exact kunt berekenen wat de terugverdientijd is. Dit zorgt ervoor dat financiële instellingen dit ook als een veilige investering zien en u graag willen helpen voor het financieren van zonnepanelen.

Lees meer op onze blog: Wat is een groene lening voor zonnepanelen?