Verschillende zonnepanelen

Het oog wilt ook wat

Verschillende zonnepanelen

Er bestaan verschillen tussen zonnepanelen op vlak van piekvermogen, afmetingen en materialen maar ook qua kleur.

Het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen zit hem ten eerste in het uiterlijk. Zwarte zonnepanelen zijn egaler dan blauwe en hebben meestal ook een zwarte rand. Ze worden ook wel designpanelen genoemd. Niet voor niets, want het vormt een superstrak geheel op uw dak.

Bij blauwe zonnepanelen zit er vaak een witte of aluminium rand omheen. Over het algemeen vindt men zwarte zonnepanelen een stuk mooier dan blauwe panelen.

Productieproces

Ook zit er verschil tussen het productieproces

In beide gevallen worden Silicium gesmolten. Bij blauwe zonnepanelen gebeurt dit ongecontroleerd, terwijl dit bij zwarte zonnepanelen een gecontroleerd proces is. Bij zwarte zonnepanelen krijgen alle kristallen dezelfde vorm waardoor ze keurig en aaneengesloten naast elkaar komen te liggen. Bij blauwe zonnepanelen gebeurt dit niet waardoor het wat vlekkerig lijken, wat een minder mooi effect geeft.

Opbrengstverwachting

Naast het verschil in uiterlijk is er ook een verschil in opbrengstverwachting

Zwarte zonnepanelen zijn te verkrijgen in hoger vermogen dan blauwe zonnepanelen en door dit grote vermogen wekken ze ook meer energie op. Ze zijn daardoor enigszins duurder maar ze leveren meer op.

 

Hoewel zwarte panelen er een stuk mooier uitzien dan blauwe panelen hebben ze een iets lager rendement. Bij veel installaties waarbij de panelen niet zichtbaar zijn vanaf de straatkant wordt er voor gekozen om blauwe panelen te installeren vanwege een iets wat hoger rendement.