Het laatste nieuws

Zonnepanelen BTW-teruggave: Hoe werkt de 0% BTW-Tarief?

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zonnepanelen aan te schaffen: sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer op de aankoop en installatie van zonnepanelen. Deze verandering maakt het nog aantrekkelijker om te investeren in duurzame energie. Hier bij Hommersen Solar willen we je graag door deze recente ontwikkeling leiden en uitleggen wat dit betekent voor jou als consument.

0% BTW-Tarief op zonnepanelen: Wat betekent dit?

Het nieuwe 0%-btw-tarief is van toepassing op de aanschaf van zonnepanelen, evenals de bijbehorende kosten zoals kabels, montagemateriaal, optimizers, omvormers en aanpassingen aan de meterkast, mits deze geïnstalleerd worden op woningen, vakantiewoningen of bijgebouwen zoals schuren of garages. Dit betekent dat je bij de aanschaf van zonnepanelen geen btw betaalt, wat de initiële kosten aanzienlijk verlaagt.

De impact op jouw zonnepanelen investering

Voorheen kon je als particuliere zonne-energieproducent de betaalde 21% btw terugvragen van de Belastingdienst, een proces dat zowel tijdrovend als complex kon zijn. Met de nieuwe regeling vervalt deze noodzaak, waardoor je direct bespaart zonder extra administratieve stappen. Het wegvallen van de btw-kosten maakt de aanschaf van zonnepanelen direct goedkoper en vereenvoudigt het gehele proces.

Wat als je al eerder zonnepanelen hebt gekocht?

Voor zonnepanelen gekocht voor 1 januari 2023 kon de btw tot uiterlijk 1 juli 2023 worden teruggevraagd. Voor deze aankopen en installaties die na deze datum zijn gedaan, is de nieuwe regeling van toepassing. Heb je de panelen voor deze datum gekocht, dan is het mogelijk om na toestemming van de belastinginspecteur een ‘ambtshalve teruggaaf’ aan te vragen.

Een groene toekomst

Bij Hommersen Solar moedigen we iedereen aan om gebruik te maken van deze nieuwe btw-vrijstelling op zonnepanelen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar helpt ook bij het verminderen van je ecologische voetafdruk. De overheid ondersteunt met deze maatregel actief de transitie naar duurzamere energiebronnen.

Wil je meer weten over hoe je kunt profiteren van zonnepanelen zonder btw te betalen, of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste oplossing voor jouw huis? Neem contact op met Hommersen Solar voor een vrijblijvende offerte en deskundig advies op maat. Samen werken we aan een duurzame toekomst!

Bekijk ook

Afschaffing salderingsregeling 2027: Wat betekent dit voor zonnepaneelbezitters?

Wat is een groene lening voor zonnepanelen?

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?