Het laatste nieuws

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

De salderingsregeling is een financiële stimulans in Nederland, bedoeld om de adoptie van zonne-energie te bevorderen. Deze regeling maakt het mogelijk voor huishoudens en kleine bedrijven om de elektriciteit die zij opwekken maar niet direct gebruiken, terug te leveren aan het net. Dit systeem verrekent de teruggeleverde stroom met de stroom die op andere momenten wordt verbruikt, waardoor gebruikers alleen betalen voor hun netto elektriciteitsverbruik. Dit stimuleert de adoptie van zonne-energie door het financieel aantrekkelijker te maken.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Onder de huidige regeling, wordt de stroom die u aan het net levert, weggestreept tegen de stroom die u verbruikt. Als u bijvoorbeeld in de zomer 1.500 kWh aan het net levert, kunt u in de winter dezelfde hoeveelheid energie verbruiken zonder hiervoor te betalen. Dit proces maakt zonne-energie financieel voordelig en versnelt de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen.

Wat is de toekomst van de salderingsregeling?

Oorspronkelijk was het plan om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen tot deze volledig zou stoppen in 2031. Echter, dit wetsvoorstel is door de Eerste Kamer afgewezen, waardoor de regeling voorlopig blijft bestaan. Dit is goed nieuws voor zonne-energie eigenaren, aangezien de economische voordelen van zonnepanelen behouden blijven.

Zonnepanelen terugverdienen met de salderingsregeling

Zonnepanelen zijn een slimme investering: ze zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ze zijn ook financieel aantrekkelijk dankzij de dalende prijzen en verhoogde efficiëntie. De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen is minder dan 7 jaar, terwijl ze tot 25 jaar of langer meegaan. Zelfs op huurhuizen kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd met een positieve financiële terugslag voor de huurders, dankzij investeringen door woningcorporaties.


Vragen en Antwoorden over Salderen

Wordt een slimme meter verplicht? Voor effectief salderen is een slimme meter aan te raden, maar niet altijd verplicht.

Mogen leveranciers extra kosten doorrekenen? Ja, als leveranciers meer kosten maken door klanten met zonnepanelen, kunnen ze besluiten deze door te berekenen. Ze moeten dit echter minimaal 30 dagen van tevoren aankondigen.

Kan ik onbeperkt salderen? Nee, er is een limiet aan hoeveel je kunt salderen. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, krijg je voor het overschot een terugleververgoeding, die doorgaans lager is dan het standaardtarief. Dit maximum wordt bepaald door je jaarlijkse verbruik en de capaciteit van je zonnepanelensysteem.

Wat zijn terugleverkosten? Terugleverkosten zijn bedragen die sommige energiebedrijven in rekening brengen voor de administratie en het beheer van de teruggeleverde zonnestroom. Deze kosten variëren per energiebedrijf en kunnen afhangen van het volume van de teruggeleverde stroom.

Hoe werken terugleverkosten? Energiebedrijven kunnen een vast tarief per maand rekenen, of een tarief dat gebaseerd is op de hoeveelheid teruggeleverde kilowattuur. Het doel van deze kosten is om de administratieve lasten van de salderingsregeling te dekken, zodat niet alle gebruikers—met of zonder zonnepanelen—hiervoor hoeven te betalen.

Waarom kost salderen het energiebedrijf geld? Salderen kost energiebedrijven geld omdat ze de zonnestroom die ze in de zomer van zonnepaneelbezitters krijgen, tegen een lage marktprijs moeten verkopen door het hoge aanbod. Echter, ze betalen de paneelbezitters een hogere, contractuele prijs voor deze stroom. In de winter, wanneer de vraag hoog en het aanbod laag is, kopen ze stroom tegen hoge prijzen in, terwijl ze deze voor een lagere prijs aan de zonnepaneelbezitters leveren.

Advies op Maat

Wilt u weten hoeveel zonnepanelen op uw dak passen en wat ze u zullen opleveren? Wij bieden persoonlijk advies en maken een specifieke berekening voor uw situatie. Profiteer van zonnestroom die u zelf verbruikt en minimaliseer uw energiekosten.

Bekijk ook

Oplossing voor uitslaande omvormers!

Waarom zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn, zelfs zonder salderingsregeling

Terugleverkosten voor zonnepanelen mogelijk verboden: Wat betekent dit voor jou?